Niet de gevolgen van de Corona-maatregelen, niet het nieuwe werken en ook niet de lage winsten en trage groei. Ondernemers zijn niet bang aangelegd en zullen met deze problemen wel “dealen”. Maar wat ze ’s nachts wel wakker houdt, is de angst om te falen.

Waarom angst om te falen?

De sociale druk om succesvol te zijn als ondernemer, of toch zo te lijken, neemt alleen maar toe. Succesvolle ondernemers staan op de covers van (zaken)tijdschriften en worden gevierd op Facebook, Instagram en bij netwerkclubs als Voka en Unizo. De druk om succesvol te zijn maakt dat veel ondernemers die niet tot de top behoren het gevoel krijgen dat ze ook zo moeten zijn om zich gelukkig (happy) te voelen. Maar vaak wordt bij de succesverhalen niet verteld, dat deze ondernemers niet van gisteren op vandaag een succes werden. Het accent ligt op succes en de daaruit voortvloeiende rijkdom, aanzien en positie. Elk mens is op zoek naar erkenning en wil ergens bij horen. Elke ondernemer is gestart met een droom, hoe groots of bescheiden deze ook was. En we zijn allemaal opgevoed met het adagium dat fouten maken niet mag (denk maar aan je schooltijd…). Hierdoor ontstaat het beeld dat je succesvol moet zijn als ondernemer en dat de succesvolste ondernemers geen fouten maakten of veel geluk hebben gehad.

 

Succes zonder fouten? Onmogelijk!

Om succesvol te worden in wat je (het liefste) doet, moet je fouten (durven) maken. Grote, succesvolle ondernemers zijn niet groot en succesvol geworden omdat ze alles goed deden, maar omdat ze veel fouten hebben gemaakt. En geleerd hebben van die fouten.

I haven’t failed. I’ve just found 10,000 ways that won’t work

(Edison over zijn ontwikkeling van de gloeilamp)

Geleerd waar ze niet goed in zijn en dat door anderen laten doen. Geleerd waar ze goed in zijn en daar beter in te worden door met andere mensen samen te werken of een waardige rivaal te zoeken om tegen te strijden.

We zijn blijkbaar vergeten dat eenieder van ons al heel veel mislukkingen achter de rug heeft. We hebben toch allemaal leren lopen? Als baby hebben we toch ook niet tegen onszelf gezegd “ach, dat lopen is toch te moeilijk voor mij, ik ga dat nooit in ene keer kunnen”. En als baby voelden wij geen druk om een instant succes te zijn. Sterker, wij werden aangemoedigd om na een mislukte poging om recht te staan (en na een wat wiebelig moment weer met een gedempte dreun op ons achtereind te eindigen), het nog eens te proberen. En nog eens, en nog eens. Tot het uiteindelijk lukte. Onze ouders geloofden in ons, dat we het konden. Dat maakte ons sterk, motiveerde ons om niet bij de pakken te blijven zitten. Wij geloofden ook dat we het konden, en daardoor gingen we het zien.

 

Wat is er gebeurd met ons, dat we zó bang zijn om te falen dat we niet eens meer een poging doen? (meer dan 80% van de mensen die zich voorneemt om gezonder te leven en meer te bewegen, houdt het geen 3 maanden vol. Erger nog, 50% doet niet eens een poging)

Het voert te ver om hier een analyse op los te laten; een betere vraag is: hoe komen we ervan af?

00632aa038-faalangst-i-cant-do-it

Hoe starten we met fouten (durven) maken?

Mijn persoonlijke top-5 manieren om van de faalangst af te komen:

  1. Als iets niet lukt, of als iets echt mislukt, betekent dat niet dat je mislukt BENT. Het voelt niet fijn, maar met jou als persoon is niets aan de hand. Mislukken en falen worden in het Engels beiden vertaald naar “to fail”. Maar zijn wat mij betreft niet gelijk. Anders bedacht: F.A.I.L. is de afkorting van “first attempt in learning” ofwel “eerste poging in het leren”. Zo bekeken is het dus niet erg om fouten te maken, want je bent aan het leren!
  2. Koester je successen. Realiseer je dat je in je leven al heel wat “FAILs” hebt gehad en dat je al heel wat successen hebt bereikt. Misschien heb je ze niet allemaal zo beleefd (zoals leren lopen), maar ze zijn er wel geweest! Ga in gedachten terug en beleef opnieuw dat gevoel, dit is de brandstof voor jouw moed om iets nieuws te ondernemen!
  3. Realiseer je dat angst (in de meeste gevallen) is aangeleerd, je kan het dus ook weer afleren. Buiten dat angst in een paar gevallen een goede raadgever is (en dus maakt dat je links en rechts kijkt voor je een drukke straat oversteekt), is angst meestal niet nodig. Angst maakt dat je niet helder meer denkt, dat je niet doet wat je wil/moet doen en uitstelgedrag vertoont. Je blijft liever in je comfort zone waar het “veilig” is, dan erbuiten te stappen waar succes te behalen valt.
    Er is maar één manier om te leren parachutespringen: gewoon springen! Pas dit ook toe voor jezelf: ook al heb je een knoop in je maag en zou je het liefst rechtsomkeert maken, gewoon springen. Spring over de grens van de comfort zone en spring boven op de angst! Lukt het niet helemaal? Zie 1.
  4. Ontwikkel een “groei”-mindset. Te veel ondernemers laten een “fixed” mindset zien; ze denken dat ze iets niet kunnen en proberen het dan maar niet, bang om zichzelf gelijk te moeten geven. Denk als Pipi Langkous: “ik heb dit nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”.
  5. Denk groot, start klein, maar begin NU. Zoals de Engelsen zeggen: “someday is not a day of the week”. Werk in kleine stapjes naar je droom toe. Weet dat consistentie de sleutel is, niet het nemen van grote stappen. Wie won er ook weer de race tussen de haas en de schildpad? Spoiler-alert; het was niet de haas, maar de schildpad, die consistent de ene poot voor de ander bleef zetten en zo de race won. Blijf dus (kleine) stappen nemen, op allerlei gebieden. De ambitie hebben om gezonder te leven, maar niet zo’n zin om (in de kou en regen) te gaan sporten vandaag? Doe het toch! Je bedrijf laten groeien, maar durf je het niet om klanten te bellen en te vragen om de betaling? Doe het toch! Doe de dingen waarvan je weet dat ze je een stap(je) dichter bij je doel brengen. Bedenk gerust een aantal excuses om ze (nog) niet te doen, maar: doe het toch!
Het belangrijkste verschil tussen succesvolle en niet-succesvolle ondernemers: succesvolle ondernemers doen de dingen die niet-succesvolle ondernemers niet willen doen. Consistent.

Wij willen ondernemers en hun organisaties in staat stellen hun eigen visie op een betere toekomst te realiseren, hoe bescheiden of groots die ook moge zijn. Wij willen een positieve impact hebben op ondernemers die hun bedrijf en zichzelf willen ontwikkelen.

Wil je weten hoe we dat doen en hoe we jou kunnen helpen meer (winst, tijd voor jezelf, plezier in het ondernemen) uit je bedrijf te halen? Neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek en analyse van jouw situatie.