Deze uitspraak heeft kennelijk je aandacht getrokken. Je vind het wellicht een boude uitspraak over een groep ongelooflijk hardwerkende mensen die met de beste intenties iedere dag weer hun stinkende best doen.

Toch berust de uitspraak op waarheid. Het merendeel van de ondernemers zijn ooit gestart omdat ze heel goed waren in hun vak, een echte professional, en zich afvroegen toen ze in loondienst waren, “Waar doe ik het eigenlijk voor? Ik kan dit beter dan mijn baas!”

Vanuit die gedachte zijn veel ondernemers gestart. Jij misschien ook wel. Het maakt hierbij niet uit of je kapper bent, of organisatie adviseur of elektrotechnisch installateur. Michael E. Gerber noemt dit in één van zijn boeken “De mythe van de ondernemer.” De meeste ondernemingen zijn niet gestart door een ondernemer maar door een professionele vakman.

Werknemer in je eigen onderneming?

Wat is nu het probleem? Veel ondernemers herkennen zich in de uitspraak dat ze zich ‘werknemer voelen in hun eigen onderneming.” Veel bedrijven overleven de eerste jaren niet of blijven “hangen” zonder door te groeien naar een volgend niveau. Gerber betoogt dat “if you understand the technical work of a business, you understand a business that does that technical work” een vooronderstelling die niet juist is. En de grondoorzaak van het beschreven probleem.

Het voert te ver hier zijn theorie verder uiteen te zetten. Hij geeft ook een oplossing hier mee om te gaan. De meeste adviseurs in het MKB passen deze methode ook toe. Soms met hun eigen sausje, of met andere woorden, maar in essentie reiken zij de ondernemer hulpmiddelen aan die aansluiten bij de theorie van Gerber. Het is dan ook geen ‘rocket science’.

Het gaat om jou als ondernemer

Een essentieel onderdeel wordt echter vaak over het hoofd gezien! De focus ligt vaak op de onderneming en niet op de ondernemer zelf. Hoe kunnen we de organisatie laten groeien, de winstgevendheid verbeteren, de processen optimaliseren met Lean, een winnende strategie uitstippelen?

Wat vergeten wordt is dat het uiteindelijk om jou als ondernemer gaat. Waar wil jijzelf over 5,10 of 25 jaar staan? Hoe ziet jouw leven er dan uit? Wat vind je belangrijk achter te laten of “hoe wil je dat je beste vriend over je praat op je begrafenis?” en dit soort persoonlijke vragen. De meeste ondernemers en adviseurs zijn rationele mensen en dit soort vragen …

Toch adviseren wij je hier eens over na te denken. Als je deze vragen kunt beantwoorden dan zul je makkelijker doorzetten als het even tegenzit , dan heb je een duidelijk kompas dat je richting bepaald en helpt je beslissingen te nemen en dan geeft het je energie die je nodig hebt iedere dag weer de uitdagingen van die dag aan te gaan.

Wil je eens nadenken en sparren over dit soort vragen kijk dan op onze website en zoek contact met een van onze adviseurs in jouw regio.