Succesvolle ondernemingen hebben altijd een heldere strategie. Die strategie is niet gebaseerd op wat uw concurrenten doen, maar op uw inzichten uit de markt en uit uw bedrijf. En op uw visie. Want door die visie ben u uw bedrijf gestart.

Een strategie maakt u tastbaar en toepasbaar met doelstellingen. Met doelstellingen wordt duidelijk welke acties u en uw personeel moet ondernemen om uw strategie succesvol te maken. Het helpt u tevens om uw bedrijfsresultaten meetbaar te maken.

5 kernvragen voor een goede strategie

Voor het bepalen van een goede strategie adviseren wij om uzelf 5 kernvragen te stellen:

  1. Creëer een visie: Wat is het ambitieuze toekomstbeeld van uw organisatie? Wat wilt u uitstralen?
  2. Focus op een deel van de markt: Wat is uw doelgroep? In welke markt bevindt die zich?
  3. Bepaal uw onderscheidend vermogen: Kies hierbij één speerpunt waarin u wilt excelleren: op product, service of prijs.
  4. Zet globale marketing- en communicatiedoelen op papier: Wat zijn de on- en offline middelen die u inzet om uw doelgroep aan te spreken?
  5. Bepaal de bedrijfsinrichting: Welke organisatie en mensen heeft u nodig om uw doelen te realiseren?
floated image

Kernvraag 3 is cruciaal voor een goede strategie. Uzelf positioneren op basis van één onderscheidend vermogen is de kern van een succesvolle onderneming.

Om tot die kern te kunnen komen, moet u drie vragen beantwoorden:

2 vragen over de waarde van uw product/dienst voor uw klant, en 1 vraag over uw marge.

Vraag 1 is ‘Als ik de klantbehoefte beter vervul dan mijn concurrentie, is mijn klant dan bereid een hogere prijs te betalen?’

Vraag 2 is ‘Als mijn prestatie verslechtert, zou de klant dan naar een concurrent gaan?’

Is het antwoord op een van de twee ja? Dan biedt u waarde voor uw klanten. Zo heeft u uw onderscheidend vermogen te pakken. Daarna is het eigenlijk simpel: de producten met de meeste klantwaarde kunnen ook de meeste marge hebben.

Vraag 3 is daarom: ‘Wat is uw exacte kostprijs en dus marge op uw product/dienst?’

Er zijn relatief eenvoudige manieren om deze berekening te maken. Lees er meer over in dit blog.

Met een onderscheidend vermogen als strategie kunt u dus meer uit uw klanten halen, wat uiteindelijk meer winst voor uw bedrijf oplevert.

Wilt u dat ook, uw winstgevendheid vergroten door meer uit uw klanten halen? Dan is het raadzaam om ons whitepaper ‘Haal meer uit uw klant’ te downloaden. Dit praktische werkdocument helpt u een keuze te maken in uw strategie, zodat deze groei voor u gaat opleveren.

Doe er uw voordeel mee — en download het whitepaper nu:

download whitepaper