Natuurlijk is er een tijd na corona, net zo goed als dat de aarde blijft doordraaien. Daar hoeft niemand aan te twijfelen. Maar hoe treedt u die tegemoet, hoe bereid u zich als ondernemer daarop voor? Hoe zorgt u ervoor dat u straks weer full swing zaken kunt doen? Dan moet u nu even bijsturen.

Dikke muur

Covid-19 heeft zich voor het bedrijfsleven opgeworpen als een hoge, driedubbel dikke muur die uit de mist opdoemt. Niemand zag die muur staan, hij werd ook niet aangegeven op uw navigatiesysteem. Maar hij staat er wel opeens. Als u niets doet weet u dat u er keihard tegenaan knalt. De kunst is om snelheid te minderen, gecontroleerd vóór de muur een bocht te maken, om het obstakel heen te rijden en via een andere route de weg naar uw doel te vervolgen.

Makkelijker gezegd dan gedaan. Klopt. Maar dat maakt de noodzaak er niet minder om.

 

Bocht maken

Hoe maakt u die bocht? Voor elk bedrijf is het zaak te weten waar het goed in is, en waarin minder. Maak met uw medewerkers een eerlijke sterkte/zwakte-analyse: wat zijn de krachten van uw bedrijf, en waarin presteert u minder?

Concentreer u op waar u goed in bent. Besteed geen aandacht (meer) aan zwakkere producten en diensten: daar wint u nooit de oorlog mee. Concentreer u op uw kracht. En vind de wegen die uw bedrijf om die muur leiden.

 

Flexibiliteit

Het kunnen bijsturen vraagt om flexibiliteit. Bijvoorbeeld door zaken die nu te veel tijd kosten uit te besteden en interne processen aan te passen. Of door tijdelijk extra krachten aan te trekken, of juist even geen gebruik te maken van medewerkers. Door te investeren in het machinepark zodat u niet alleen dit ene, maar voortaan ook dat andere product kunt maken. Kortom, flexibiliteit om (weer) te kunnen voldoen aan de (net iets andere) vraag vanuit de markt en om de volgende muren te omzeilen.

 

Four wheel drive

Heeft u die andere route gevonden, is het zaak om de veranderingen vast te leggen. Andere doelgroepen, andere processen, andere regels: zorg dat de structuur van uw bedrijf zich daarop aanpast. Als uw nieuwe route over ruig terrein voert, heeft u niet zoveel aan een standaard Opeltje. Dan komt u verder met een four wheel drive.

En de bedrijven in die zwaar getroffen branches dan, zoals toerisme, evenementen, horeca? Bij die ondernemers wordt een extra beroep op hun creativiteit, hun ondernemerschap gedaan. Ik ben me daar terdege van bewust. Er zijn zonder meer kansen. Ik zie genoeg bedrijven om me heen, ook in de zwaar getroffen markten, die nieuwe wegen hebben gevonden. Echt, er zijn kansen!

 

Slagen

Ooit, zoveel jaren geleden, bent u begonnen als ondernemer. Uit het niets maakte u een dienst of product waarmee u mensen blij maakte en u een behoorlijke boterham verdiende. Deze tijd doet opnieuw een beroep op dat creatieve vermogen, op dat pure ondernemerschap. Waarom zou u er toen wel, en nu niet in slagen??