Weet jij wat jouw product of dienst daadwerkelijk kost? En welke vaste en variabele kosten hier wel en niet in zijn meegenomen? Een verkeerde kostprijsberekening kan funest zijn voor ondernemers. Hier worden tenslotte je verkoopprijzen, marges, assortimentskeuze en verkoopinspanningen etcetera op gebaseerd.

Kostprijsberekening biedt uitkomst

We komen in de praktijk heel wat ondernemers tegen die liever een hoge korting weggeven dan een prijsverhoging doorvoeren. Hierbij associëren ze een prijsverhoging vaak met het weglopen van klanten en dus minder geld in het laatje van de ondernemer. Terwijl dit vaak helemaal niet op gaat. Ondernemers hebben dan te weinig zicht op wat er daadwerkelijk verdiend moet worden om winst te kunnen realiseren. Een goede kostprijsberekening biedt hierbij uitkomst.

Prijs jezelf niet uit de markt

Een integrale kostprijsberekening maakt duidelijk welke kosten je daadwerkelijk maakt en wat je moet vragen om er ook nog iets aan te verdienen. Bij het berekenen van je kostprijs worden zowel directe kosten, zoals de inkoopprijs, kosten voor transport , als indirecte kosten, waaronder je vaste bedrijfskosten, meegenomen. Vervolgens is het zaak om een redelijke winstmarge te bepalen. Zo bereken je de juiste verkoopprijs die al jouw kosten dekt en voldoende winstoplevert. Of je jezelf uit de markt prijst, hangt af van welk deel van de markt; kan en wil je op prijs concurreren of zijn jouw klanten op zoek naar het beste product of de beste service?

Met je neus op de feiten

Naast het vooraf berekenen van je kostprijs is het zaak om geregeld tussen- en nacalculatie uit te voeren. Hiermee krijg je direct inzicht in waar je daadwerkelijk je geld mee hebt verdiend, welke producten of diensten het meest succesvol en winstgevend zijn en op welke orders je verlies draait. Zo krijg je ook zicht op welke klanten winstgevend zijn en bij welke de marge flinterdun of zelfs negatief is. Dit kan behoorlijk confronterend zijn, maar houd je als ondernemer ook scherp. Het geeft je munitie om verliesgevende opdrachten binnen de perken te houden of zelfs te weigeren en draagt bij aan toekomstige verbetering van de winstgevendheid.

Meer weten over winstverbetering en het voeren van een juist prijsbeleid?