Ongetwijfeld denken vele ondernemers, nu we het coronavirus hopelijk onder controle krijgen, goed na over hun toekomstige bedrijfsvoering. Kunnen we op de huidige weg doorgaan? Sluit het aanbod aan op de veranderde vraag? Moeten we nieuwe markten aanboren? Laten we het bedrijfsplan eens tegen het licht houden… Hebben we eigenlijk wel een bedrijfsplan?

Er zijn veel bedrijven die zónder bedrijfsplan worden gerund. Eerlijk is eerlijk: voor u als ondernemer is dat niet goed uit te leggen. Als je geen plan hebt, hoe kun je als ondernemer het doel dat je op middellange termijn hebt dan bereiken? Is dat doel er? Wellicht heeft u die stip op de horizon wel gezet, zowel in zakelijke als persoonlijke zin. Heeft u de stappen ernaartoe ook goed in beeld?

Stappen naar het doel

Ik doel nu vooral op het strategische bedrijfsplan. Dat bestaat uit onder meer:

  • een zakelijke visie: waar wil je over drie en vijf jaar met je bedrijf staan?
  • een overzicht van de sterkten en zwakten van de organisatie en mogelijkheden en bedreigingen voor uw bedrijf,
  • het onderscheidend vermogen van uw bedrijf ten opzichte van de concurrentie,
  • een klantenanalyse,
  • en natuurlijk een marktanalyse.

Deze punten zijn de stappen die naar die stip op de horizon leiden, de wegwijzers die u op het pad houden. Dat is veelal geen rechte weg, maar wel een die tenslotte naar uw doel leidt.

Laten gebeuren of grip houden?

Het verschil tussen ondernemingen met bedrijfsplan en ondernemingen zonder, is groot.

Geen bedrijfsplan hebben betekent dat nieuwe ontwikkelingen u als ondernemer overkomen. Ze komen op u af, ze overvallen u, en pas dan kunt u ernaar handelen. U bent dus altijd een stap te laat.

 

Wie onderneemt mét bedrijfsplan, houdt grip op de zaak, ùw zaak. Als een klant wegvalt, raakt u niet in paniek maar weet u waar op focussen. U onderneemt bewust, u weet waar u mee bezig bent, u hebt exact uw doel voor ogen. Dat geeft rust en vertrouwen, ook voor uw medewerkers.

Regelmatig toetsen

De snelle veranderingen in de markt vragen van u om dat bedrijfsplan regelmatig te toetsen, zeker in deze tijd! Houdt het voldoende rekening met die veranderingen? Op welke kritische punten moet u het plan en dus uw beleid bijsturen? Leidt het u nog steeds naar het doel dat u voor ogen hebt?

 

Mijn collega’s en ik beleggen met elke klant sessies om het bedrijfsplan door te spreken. Vaak komen we tot de conclusie dat er veel aangepast moet worden of al aangepast is. Het geeft de dynamiek van het bedrijfsleven goed weer.

Vragen stellen

De bedrijfsadviseurs van Thexton Armstrong zijn gespecialiseerd in het ondersteunen van ondernemers en hun bedrijven, juist ook bij het samenstellen van het bedrijfsplan. Wij stellen de vragen die elke ondernemer zich moet stellen, bekijken de kansen en bedreigingen voor zijn bedrijf van alle kanten en nemen alle facetten mee die een rol spelen. Daarvoor hebben wij een gestructureerde aanpak die zijn waarde al vele malen heeft bewezen.

 

Bent u benieuwd naar die aanpak? Neem contact met ons op, of klik op onderstaande button zodat wij contact met u opnemen. Wij leggen u in een persoonlijk gesprek, natuurlijk met inachtneming van alle “sociale distantie”-normen, graag uit hoe wij ook u en uw bedrijf kunnen ondersteunen.