Ben jij ook een MKB-ondernemer die wordt meegesleurd in de constante prijzenslag in jouw markt? En, heeft het je al wat opgeleverd? Is je omzet er door toegenomen? Heb je meer winst behaald? Kun je al je personeel aan het werk houden? Helaas is het antwoord op deze vragen maar al te vaak: nee, het heeft me niks opgeleverd, integendeel!

Maar, hoe kan dat toch? Natuurlijk zijn er vele variabelen die hierbij meespelen en heeft iedereen zijn eigen specifieke verhaal. Dus is het antwoord dan; het hangt ervan af? Of misschien toch niet en zijn er wel bepaalde valkuilen waar we met z’n allen in trappen.

Valkuilen

Eén zo’n valkuil is de tegenstrijdigheid tussen de beste willen zijn op het gebied van service en tegelijkertijd de goedkoopste op het gebied van prijs. De praktijk laat zien dat dit in bijna alle gevallen niet samen gaat. En dat is ook precies wat wij bij veel MKB-ondernemers dagelijks zien gebeuren. De meesten willen vasthouden aan het hoge serviceniveau dat hun klanten gewend zijn, maar door de toenemende druk laten ze zich toch verleiden tot lagere of zelfs de laagste prijzen. Om service te kunnen leveren moet je echter bepaalde kosten maken. Die kosten zijn nu eenmaal hoger dan voor iemand die veel minder service levert. Dus hoe zou je dan goedkoper kunnen zijn dan die ander, ervan uitgaande dat je ook nog winst wilt maken. Dat gaat gewoon niet, tenzij de ander heel inefficiënt werkt en jij super efficiënt.

Grenzen opzoeken

Natuurlijk kun je in een prijsgevoelige markt niet ongestraft veel meer vragen dan de concurrentie. De kunst is om de grenzen op te zoeken. Tot hoever kun je gaan met je prijs zodat jouw doelgroep toch bij jou blijft kopen? En welke aspecten van jouw service waarderen ze het meest? Ben je je daarvan bewust en communiceer je daar ook over? Als je eenmaal jouw balans hebt gevonden, zal je merken dat er genoeg klanten zijn die voor jou kiezen. Juist vanwege jouw service! Deze klanten zijn ook best bereid wat meer daarvoor te betalen. Het rekensommetje is dan helemaal niet zo moeilijk. Als je erin slaagt om je verkoopprijzen gemiddeld 2 tot 3% te verhogen, levert je dat onder de streep gewoonweg veel meer Euro’s op; bij een omzet van €1.000.000,- heb je het al snel over gemiddeld €25.000,- meer winst! Dat kan net het verschil zijn tussen verlies en break-even, of tussen break-even en een leuke winst.

Wil je meer te weten komen over hoe je deze en vele andere vormen van Winstlekkage kunt tegengaan?