Als MKB-ondernemer moet je vele ballen tegelijk in de lucht houden. Met als gevolg dat vele MKB-ondernemers lange dagen maken, vaak ook de weekenden werken, en ondanks die lange werktijden het nog steeds druk blijven houden.

Maar heb je voor jezelf wel eens geanalyseerd waar je die tijd nou allemaal aan besteedt? Er is een simpele tabel die meteen blootlegt hoe effectief je bezig bent met je eigen tijd.

De tabel is ontwikkeld door voormalig president D. Eisenhower van de VS; het is een simpele prioriteitenmatrix die ook wel het Eisenhower-schema wordt genoemd. Die ziet er als volgt uit:

floated image

Eigenlijk spreekt deze tabel al voor zich. Iedereen kan voor zichzelf wel invullen welke activiteiten in welk vak vallen.

Ik heb ze bewust een kleur gegeven zodat de prioriteitstelling meteen duidelijk is.

Rood is hoogste prioriteit, groen is laagste.

 

Ik zit wel heel veel tijd aan dringende en onbelangrijke zaken te besteden?!

Maar wat schept nou je verbazing als je dit als MKB-ondernemer invult; “ik zit wel heel veel tijd aan dringende en onbelangrijke zaken te besteden?!” Dit is typisch het gebied waar veel winstlekkage plaatsvindt, zowel persoonlijk als financieel. Persoonlijk omdat je als ondernemer jouw waardevolle tijd aan onbelangrijke zaken spendeert wat onnodig veel van jouw energie vreet. Financieel omdat je te veel tijd besteedt aan de verkeerde dingen waardoor je misschien een offerte misloopt, of teveel betaalt voor een bepaalde inkoop, of een werknemer die een probleem heeft onvoldoende aandacht geeft en ga zo maar door.ere balans in kunt vinden.

Hoewel dit simpel klinkt, zien wij in de dagelijkse praktijk dat veel ondernemers moeite hiermee hebben. Dit gaat namelijk niet zonder gedragsverandering en het is o zo moeilijk om je zelf die spiegel constant voor te houden.

Ieder zijn vak en dat is precies waar wij van Thexton Armstrong goed in zijn. Ik beschouw het als mijn persoonlijke missie om ondernemers in het MKB te helpen slagen, om je onderneming weer voor je te laten werken. Nodig mij of een van mijn collega’s eens uit voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek; wie weet kan dit wel de omslag in jouw ondernemersbestaan betekenen.