Op basis van een steekproef van 150 MKB-ondernemingen blijkt dat gemiddeld €55.000 winst ongemerkt weglekt door een te lage productiviteit. Uit het winstlekkagerapport blijkt dat dit bij 9 van de 10 MKB-ondernemingen gebeurt. Zonde toch?

Het rapport vertelt een ondernemer waar het lek zit. Het is een eerste stap om veel geld te besparen voor je onderneming. Daarbij gaat het niet alleen om de centen, maar ook hoe je jouw persoonlijke doelstellingen realiseert. Deze drie stappen helpen je op weg om het lek te lokaliseren.

Het winstlekkagerapport vertelt een ondernemer waar het lek zit

1. Inzicht door te meten
Het rapport geeft inzicht in je werkelijke productiviteit. Om te weten hoe lang een werknemer met een taak bezig is, moet je uren schrijven. Voor veel ondernemers een hoge drempel, maar die verlaag je door het invullen van de dagstaat (het document waarop de uren worden verantwoord) te vereenvoudigen. Door de meest voorkomende activiteiten standaard op de dagstaat te printen, hoeft de werknemer alleen nog maar wat cijfertjes in te vullen en niks meer te schrijven.

2. Analyseren van de metingen
Werknemers willen best uren schrijven als ze maar zien dat er iets mee gedaan wordt. Er zijn genoeg situaties waarin men trouw uren schrijft, maar die vervolgens niet geanalyseerd worden. Dan sla je de plank mis. Het is cruciaal dat je structureel nacalculaties uitvoert. Je analyseert je metingen, vergelijkt met voorcalculatie en leert waar wat misging en waarom. Zo voorkom je dat je dezelfde fouten maakt en weet je welke valkuilen je moet vermijden.

3. Processen aanpassen
Nu je de metingen geanalyseerd hebt, weet je op welk vlak je de productiviteit kunt verbeteren. Dat leg je vast in de werkprocessen. Daar stopt het analyseren en meten echter niet. Dit is een continu proces dat nooit klaar is en waar nog meer verbeterslagen te slaan zijn.

Het is cruciaal dat je structureel nacalculaties uitvoert

Als je deze drie stappen volgt, voorkom je dat een belangrijk deel van de €55.000 winst aan jouw neus voorbij gaat. Het maken van een winstlekkagerapport is erg handig. Wij helpen graag bij het opstellen van zo’n rapport. Dankzij onze ervaring met vele ondernemers weten wij waar meer productiviteit en rendement te behalen is. Succes is meetbaar!