Door de crisis is het zakendoen in onze branche voorgoed veranderd. In de afgelopen drie jaar hebben wij de gevolgen hiervan ondervonden en zijn de grip op vele vlakken kwijtgeraakt. Het was één voor twaalf.

De eerste tien jaar gingen van een leien dakje, maar mede door de recessie hebben we de afgelopen drie jaar flink wat te verduren gekregen met financiële tegenslagen als gevolg. We kregen daarna wel adviezen van onze accountant en bank, maar in feite was het wijsheid achteraf. Het ging immers al niet goed voordat de cijfers op papier kwamen.

Het bracht mij letterlijk slapeloze nachten

De oorzaak; daar kon ik mijn vinger steeds niet op leggen. Het bracht mij en mijn vrouw, waar ik samen het bedrijf mee in handen heb, letterlijk slapeloze nachten. Nadat wij het samen ook nog eens op persoonlijk vlak het voor onze kiezen kregen, waren wij de grip volledig kwijt. We moesten in actie komen! Marcel Willems van Thexton Armstrong had mij al eens benaderd, dus de stap om begin van dit jaar zijn hulp in te roepen was toen snel gezet.

Ruim €70.000 aan winst ging ongemerkt verloren

Uit de winstlekkage sessie kwam naar voren dat er aan ruim €70.000 winst ongemerkt verloren ging. Een groot gedeelte hiervan kon ik niet eens plaatsen. Laat staan dat ik wist wat er precies mis ging. Marcel zijn professionele en kritische kijk op ondernemen, heeft mijn ogen echt geopend. We zaten vastgeroest in oude patronen en kwamen daardoor geen steek verder. Ik deed zelf teveel uitvoerend werk om überhaupt nog ergens anders over na te kunnen denken.

Na een moeizame start wordt er eindelijk weer gepraat

Vooral omtrent het personeel hebben we heel wat verbeterslagen kunnen maken. Zo is Marcel samen met het personeel gestart met teamsessies. Na een moeizame start wordt er eindelijk weer gepraat, wat de werksfeer, motivatie en productiviteit van het personeel absoluut ten goede komt.

Voorheen zat alles in mijn hoofd

Marcel pakt elke keer op de juiste plek in de onderneming iets vast en gaat daar dan op een heel constructieve manier mee aan de slag. Aan de hand van een grondige analyse wordt een duidelijke strategie bepaald en zetten we met behulp van het actieplan alles goed op de rit. Zo zijn we ook bezig met het reorganiseren en herinrichten van alle systemen en processen. Bijvoorbeeld door kritisch te kijken naar hoeveel werk er daadwerkelijk in onze pijplijn zit en het samenstellen van een digitale planning. Daar zit veel tijd in, maar brengt tegelijkertijd veel rust met zich mee. Voorheen zat dit namelijk allemaal in mijn hoofd.

Ik zie weer toekomst

Dit jaar (2015, [red.]) is voor ons hét jaar van de waarheid. We moeten nu echt break-even gaan draaien anders trekt de bank aan de bel. Door alle veranderingen en vernieuwingen die we met de aanpak van Thexton Armstrong doorvoeren, gaat die omslag er ook echt wel komen. Daar heb ik alle vertrouwen in, anders had ik al veel eerder een bord in de tuin moeten zetten!

Ik kan ondernemers, die in een vergelijkbaar schuitje zitten, Thexton Armstrong Willems zeker aanbevelen. De aanpak is onderscheidend én overzichtelijk. Wij brachten onze branchekennis ten tafel en Marcel zijn ervaring en kennis. Ook mede door zijn frisse benadering hebben we de eerste successen geboekt en bouwen met zijn hulp daarop verder. En dat succes is precies waar het de laatste jaren aan ontbrak!

John Timmermans
Directeur en eigenaar Stratenmakersbedrijf Gebroeders Vos B.V.