Menig ondernemer maakt lange dagen, is altijd met de zaak bezig en neemt nauwelijks rust. De druk is hoog om omzet binnen te halen, opdrachten te realiseren, alles op tijd af te krijgen, de administratie bij te houden, je personeel goed aan te sturen en ga zo maar door. Kortom het ondernemen brengt nogal wat stress met zich mee.

De definitie voor winstlekkage is simpel

Wat doe je als de resultaten niet naar tevredenheid zijn? Nog harder werken, nog meer uren maken, en dus nog meer stress. En werkt dat? Helaas is het antwoord hierop maar al te vaak nee. Eigenlijk kun je zeggen dat stress een belangrijke bron is van winstlekkage.

De definitie voor winstlekkage is simpel; Winstlekkage is winst die op basis van je huidige activiteiten eigenlijk in het bedrijf zou moeten blijven maar nu via de “achterdeur” verdwijnt… Maar wat heeft dat te maken met stress vraag je je af? Alles!

 

Een ondernemer die veel stress ervaart, functioneert niet optimaal

Waarom niet? Je bent minder alert, je overziet de zaken niet meer zo goed, je vergeet dingen, je draait op de automatische piloot en door de stress slaap je ook nog eens slecht, waardoor je weer moe wordt en nog minder goed functioneert.

Het is natuurlijk niet makkelijk om van het ene op het andere moment te zeggen; zo nu ga ik verder zonder stress. Dat is een proces en de belangrijkste eerste stap die je altijd moet zetten is; erkennen dat je stress hebt. Maar ook dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want menigeen ervaart dat als een teken van zwakte; wat zullen ze wel niet denken?! Schroom niet om anderen hierbij te betrekken, want je bent er zelf ingerold en het is dan o zo moeilijk om er ook volledig zelf uit te komen. Je hebt iemand nodig die je de spiegel kan voorhouden, die je kan helpen je vaste patronen te doorbreken, afstand nemen van waar je mee bezig bent en alles weer eens goed op een rij te zetten, keuzes maken, nieuwe gewoontes aanleren. Als ondernemer moet je leren loslaten, durven delegeren, niet alles zelf willen doen en controleren.

Bij veel van onze klanten komen we dit soort situaties in diverse gradaties tegen. Naarmate een verbetertraject vordert, zie je dat de ondernemer steeds lekkerder in zijn vel komt te zitten. Hij heeft er weer zin in, is weer bezig met de belangrijke zaken en laat zich niet meer teveel afleiden door het blussen van brandjes, betrekt zijn personeel meer bij de bedrijfsvoering, maakt weer normalere werkdagen, krijgt weer meer tijd voor zijn gezin, heeft geen slapeloze nachten meer, en dankzij dit alles ziet hij dat ook de winstgevendheid met sprongen vooruit gaat. Want als ondernemer zonder stress heb je grip op de zaak, weet je waar je naartoe wilt, heb je alles goed georganiseerd, loopt het lekker, ben je alert en zit je weer vol energie.

Vandaar dat wij als Thexton Armstrong altijd focussen op de ondernemer. Als hij of zij zich lekker voelt, gaat het vaak ook goed met de onderneming. Natuurlijk vallen er genoeg zaken te verbeteren, maar alleen al het feit dat je dat in kaart hebt gebracht en dat je weet dat je concrete stappen gaat nemen om die op te lossen, geeft rust. En dankzij die rust in je hoofd, die peace of mind, ben je weer in staat optimaal te presteren en je onderneming voor je te laten werken.

Herken jij je in deze situatie, schroom dan niet om eens een afspraak te maken. En wil je de boel nog even aftasten, kom dan gerust naar onze workshop op 22 oktober in Hilvarenbeek.

Via deze link kun je je aanmelden.

 

Dit artikel is ook op Linkedin Pulse gepubliceerd.