Voor veel ondernemers in het MKB is een dag van 24 uur tekort. Er is iedere dag zoveel te doen en vaak nog meer dat maar blijft liggen. Is dit herkenbaar? Denk dan eens na over het volgende.

Moet jij alles zelf doen?

Als je net bent gestart als ondernemer is het logisch dat je bijna alles zelf doet. Immers, wie doet het anders en je wilt zeker weten dat het goed gebeurd. Maar als je onderneming groeit is het tijd na te denken waar jij goed in bent en waar niet. Probeer voor dat laatste hulp te organiseren, ook al kost het initieel wat, het verdient zich later ruim terug!

Heb je voldoende focus op je klanten?

Klanten betalen nog steeds de rekening. Toch krijgen in de praktijk vaak andere dingen prioriteit. Maak eens een analyse van je agenda. Hoeveel tijd ben je bezig met het bedienen van je huidige klanten en het vinden van nieuwe? Kijk eens of je hier een betere balans in kunt vinden.

Ben je wel klaar om te groeien?

Focus op het binnenhalen van nieuwe klanten is mooi. Maar heb je de basis van je onderneming wel goed staan? Met name het beschikbaar hebben van de data over de besturing van je onderneming is belangrijk. Wat is de huidige productiviteit, wat is de debiteurenstand, hoeveel extra omzet heb je nodig voor het aanwerven van een nieuwe medewerker, zijn hier enkele voorbeelden van.

Ik neem het wel zoals het komt

Veel ondernemers geven aan dat ze het “nemen zoals het komt”. Ze leven bij de dag, dat kan een goed principe zijn maar niet in het leiden van een bedrijf. Zorg dat je focus hebt op waar je over een paar jaar wilt staan. Schrijf je zakelijke en persoonlijke doelstellingen eens op en meet voortdurend de voortgang.

In mijn dagelijkse praktijk als ondernemerscoach zie ik veel voorbeelden van ondernemers die met deze vier principes worstelen. Het helpt dan iemand te hebben met wie je kunt sparren en die je even helpt uit de waan van de dag te stappen, te reflecteren en met hernieuwde focus aan de slag te gaan. Mocht je niemand in je omgeving hebben kijk dan eens op onze website, hier vind je ervaren ondernemerscoaches die je hiermee kunnen helpen.