De kop in het Financiële Dagblad schreeuwt: ‘Eén op de drie bedrijfsverkopen is niet voorzien’. ‘Veel MKB bedrijven worden in de praktijk op stel en sprong verkocht en dat drukt uiteindelijk de verkoopprijs.’ Het artikel, dat gebaseerd is op de Overname Barometer van Brookz, bevestigt wat wij in de praktijk al zien, zowel bij ondernemers als overnamespecialisten.

Met veel interesse heb ik eind vorig jaar de Nationale Overnamedag van Brookz bijgewoond, maar wat mij opviel was dat alle presentaties van overnamespecialisten één ding met elkaar gemeen hadden: hun traject start met de veronderstelling dat de onderneming – en misschien nog wel belangrijker – de ondernemer, ‘verkoopklaar’ is.

De praktijk wijst inderdaad anders uit.

Ik geloof in ‘schoenmaker blijf bij je leest’. Daarom werken we bij aan- en verkoop altijd met externe adviseurs, bij voorkeur één van onze partners, om onze klanten tijdens verkoop bij te staan. Een juiste waardebepaling, een goede begeleiding tijdens de onderhandelingen en een gedegen vastlegging van alle afspraken in een waterdichte overeenkomst zijn cruciaal. Onze rol ligt voornamelijk in het voortraject zodat de onderneming en ondernemer ‘klaar’ zijn voor de overname zodat de overnamespecialist bij aankomst direct aan de slag kan gaan.

Maar waar bestaat dat voortraject uit? Onderstaande drie tips lichten een tipje van de sluier!

Tip 1

De waardebepaling van de onderneming wordt grotendeels bepaald door de winstgevendheid van de onderneming. Zorg dat de winstgevendheid geoptimaliseerd is en dat er geen winstlekkage is. Zorg dat je prijzen en marges kloppen, dat de productiviteit van het team op orde is en dat je marketing jouw boodschap en toegevoegde waarde goed kan overbrengen. Een jaarlijkse winstverbetering van € 50.000 kan al snel €100.000 – € 200.000 extra opleveren bij verkoop. De moeite waard, toch?

Een jaarlijkse winstverbetering van € 50.000 kan al snel €100.000 – € 200.000 extra opleveren bij verkoop.

Tip 2

Een tweede belangrijke waardebepaler is de vrije cashflow in de onderneming. Neem de tijd om onderdelen in de onderneming waar onnodig cash vast zit op te schonen. Denk hierbij aan vorderingen die langere tijd uitstaan en geld dat onnodig vastzit in voorraadartikelen met lage omloopsnelheden.

Tip 3

Als het succes en functioneren van de onderneming te veel van jou als ondernemer afhangt, dan wordt het alleen maar lastiger de onderneming te verkopen. Na verkoop wil jij er immers toch niet meer zijn? Zorg dat je op tijd jouw onderneming zodanig organiseert dat de onderneming zonder jou kan functioneren. Dat kost tijd en gewenning. De eerste stap is de belangrijkste: processen en beslissingsmomenten in kaart te brengen en alle rollen en taken te beschrijven.

Ter afsluiting, denk vooraf goed na over waarom je zou willen verkopen: wat is de reden? Wat wil je na verkoop gaan doen en hoeveel moet de onderneming dan opleveren zodat je dingen kunt gaan doen die op jouw verlanglijstje staan?

Zorg dat je op tijd jouw onderneming zodanig organiseert dat de onderneming zonder jou kan functioneren.

Thexton Armstrong helpt ondernemers met deze voorbereidende fase. Wij brengen in kaart hoe we de gewenste verkoopprijs kunnen gaan realiseren door de winstgevendheid te verhogen, de cashflow te optimaliseren en afhankelijk van het verkoopmoment, ook de benodigde groei te kunnen realiseren. Daarnaast werken we met de ondernemer om de redenen voor verkoop helder te krijgen en hem op de verkoopfase, pre en post, voor te bereiden.

Wil je meer weten over hoe wij deze ondernemers helpen en wil je je wellicht bij ons aansluiten? Lees dan verder op deze website of vraag het informatiepakket aan!